Den kjente gatemusikeren i Fredrikstad

Jeg synes gatemusikere er et hyggelig innslag i bybildet, og de setter preg- og skaper en koselig stemning for travle byboere. Jeg har mange gode minner fra tiden på Karl Johans gate i Oslo, som spesielt på sommeren har mange gatemusikere. Det å bare rusle stille og rolig oppover Oslos hovedgate, og kanskje sette seg ned med en kald pils – mens tonene fra en ivrig og flink gatemusiker skaper den ekstra gode stemningen. Det er jo slik at det er store variasjoner på nivået deres, men de skaper nesten alltid en god stemning – om kanskje ikke nivået er all verden spiller ikke alltid så stor rolle. Nå skal vi bli kjent med en som kan det med å opptre på gata, og vi skal til Østfold og Fredrikstad. For 3 år tilbake så fylte mannen jeg snakker om 85 år, og historien hans er spennende lesing – og ikke minst den musikalske bakgrunnen til den aldrende mannen.

Den kjente gatemusikeren i Fredrikstad

Fredrikstads mest kjente gatemusiker

Navnet til mannen vi snakker om, er Renald Joseph Antoinette som opprinnelig kommer fra Reunion. Dette er en eksotisk øy som ligger 80 mil øst fra Madagaskar. Men oppveksten sin hadde han ikke på Reunion, men derimot på Mauritius. Med denne bakgrunnen, har sikkert mange allerede forstått at morsmålet hans er fransk.

Spilt med McCartney

Det er ikke mange gatemusikanter, som kan skilte med bakgrunnen til Ray (some er hans kallenavn) Solofiolinist på Den Norske Opera, og opptreden sammen med selveste McCartney – er ikke verst å ha på sin CV. Men det at Ray faktisk trives aller best som gatemusiker, synes jeg sier ganske så mye om både personen men også musikeren Ray.

McCartney

Et kjent innslag i Fredrikstad by

Både fastboende og turister, har sikkert fått med seg den eldre og musikkelskende mannen. Han er alltid blid og vennlig, og er å finne i de fleste av Fredrikstads mange sentrumsgater. Det at han trakterer fiolinen sin på en utmerket måte, er noe han har lært seg selv. Jeg har allerede nevnt at han har jobbet ved Den Norske Opera, og jobbtilbudene har vært mange opp gjennom årene. Mange av jobbene han kunne ha takket ja til, er det mange som bare drømmer om.

Det at Ray kalles for humørsprederen i Fredrikstad, er ikke vanskelig å forstå. Dette går nok både på hans glade og vinnende vesen, og ikke minst på underholdningen han står for. Når han vokste opp var det en søskenflokk på 8 stykker, med 4 av hvert kjønn. Han minnes barndommen som en spesiell tid av livet, men det begynner altså å bli svært mange år siden.

Musikalsk familie

2 av søsknene hans spilte også fiolin, og han ser på det som en gave at alle barna i familien hadde musikalsk talent. Han lærte å spille fiolin ved å lytte til søsknene når det spilte, og han husker at han tok det veldig lett «det gikk rett til hjernen min» som han selv sier. Moren hans gav han den første fiolinen da Ray var 17 år gammel.

Det at han stortrives i Fredrikstad legger han ikke skjul på, og han er veldig glad for alle de gode vennene han har fått i byen. Med det lange og innholdsrike livet han har levd, er han takknemlig for alt livet har gitt han. Hans varme men forsiktige smil, sier mer enn tusen ord.