GOSPEL INFO HISTORIE del 2

Jeg har allerede skrevet mye om gospel. Men fortsetter i hvert fall en artikkel til i samme genre for å få med så mye som mulig i korte informasjons avsnitt.

Gospel musikken har røtter flere tusen år tilbake i tid. Og den kommer fra den afroamerikanske kulturen. Salmer og sanger i regionen ble fremført med bare sang som tekst og som rytme ved å bruke kroppsdeler. Det finnes flere typer gospel, og den varierer en del fra kultur til kultur. Så det er ingen direkte fasit over hva som er Gospel musikk. Gospelmusikk direkte oversatt fra engelsk betyr evangelisk sang.

Så her tar vi en ny runde;

Jubilee

Denne stilen stammer også tilbake til tretti tallet men er en mer samlings stil som korsang og kanskje med svarte mannlige kvartetter og kvintetter. Denne stilen gikk også inn i skolene og ble undervist til afroamerikanske lever ved høyskolene. Stilen var a cappella men veldig avanserte harmoniseringer og påvirket av andre stiler som barbershop og litt rytme fra jazzen.

Populære artister

For de eldste her så husker de kanskje «The Deep River Boys» var med i et TV show på NRK for mange år siden sammen med vår egen Nora Brockstedt hvor de sang Voi Voi. Andre artister som har gjort det bra med Jubilee stilen i gospel er «The Mills Brothers». Begge disse gruppene var sekulære underholdningsartister og har solgt mye plater. «The Golden Gate Quartet» ble nesten like store men med primære artister som «Jubilee singers».

Hard gospel

Jubilee stilen ble etterhvert etter krigen utviklet videre og gospelen gikk inn i sin gullalder. Forandringen gikk mye på at gospelen endret seg fra behersket sang til mer råskap. Gjerne to hovedvokalister som «skriker» mer til hverandre for å hisse opp både musikken og stemningen. Forgangs band for dette var «The Soul Stirrers». Men andre grupper som også ble kjent i denne perioden med denne stilen var «The Swan Silverstones og «The Dixie Hummingbirds» Denne mer rå stilen ble kjent som «hard gospel» og ledet noe hen til den senere så populære soulmusikken som dukket opp.

Uten gospelen

Jeg har spekulert en del på hvordan ting hadde utviklet seg uten gospelen i de mange noe «sære» miljøene der gospelen vokste frem. Og deretter inn i menighetene og kirkene. Hvor og hva ville alle de som engasjerte seg så sterkt i gospelen ha gjort av seg uten den musikken?

Skal ikke legge noe fasitsvar på det, for det finnes ikke. Men tankene mine har tenkt mye rart og ikke bare positive tanker. Men med gospelens inntog så ble det mye positivt – så jeg tror mange i hele verden har mye å takke gospel musikken for.

I nyere tid etter krigen ble mange av gospelmusikerne dyrket som helter der de turnerte rundt. Kanskje spesielt for det afroamerikanske publikumet, men for mange andre også som hørte musikken. Disse artistene ble hyllet som berømtheter og pophelter og kvartettene og kvintettene ble tatt i mot som rockeband ble tatt i mot på den tiden av det hvite samfunnet.

Jeg synes i hvert fall Gospel er en bra musikk stil og jeg setter meg gjerne ned og lytter til litt gospel av og til! Norge har jo også fått frem et meget dyktig gospel kor i form av Oslo Gospel Choir.