Gospel

Gospel musikken har røtter flere tusen år tilbake i tid. Og den kommer fra den afroamerikanske kulturen. Salmer og sanger i regionen ble fremført med bare sang som tekst og som rytme ved å bruke kroppsdeler. Det finnes flere typer gospel, og den varierer en del fra kultur til kultur. Så det er ingen direkte fasit over hva som er Gospel musikk. Gospelmusikk direkte oversatt fra engelsk betyr evangelisk sang.

Historikk

De konkrete sporene finner man i USA på slutten av 1800 tallet. Da var dette en musikkform som ble bruk blant for eksempel etterkommere fra de afrikanske slavene og afroamerikanere. De hadde ikke instrumenter, så å bruke stemmen til sang og klapp og tramp i bakken som rytme. Det var også gjerne to grupper som «spilte mot eller med hverandre». Beste måten å forklare det på er vel at den ene gruppen roper ot den andre parten svarer. Begge er med på rytmen med klapp og andre lydfremkallende bevegelser. Gospelen kom til ved forskjellige årsaker på forskjellige steder. Noen steder var det religion, mens andre steder ble den benyttet til seremonier og noen steder var det rett og slett underholdning som var årsaken. Gospelmusikk har ofte meget dominerende vokaler, og sterk bruk av harmoni og med tekster fra kristendommen. Men det finnes spor av musikken helt tilbake til tidlig 1600 tallet. Men det tok flere hundre år før den ble skrevet ned og det finnes sikre bevis. Nesten opp til 1900 tallet før de finne dokumentasjon, og en god bit inn på 1900 tallet før det dukket opp noter og komposisjoner som man kjenner opphavspersonen til. Det var navner som George F. Root, Philip Bliss, Charles H. Gabriel, William Howard Doane, og Fanny Crosby. Radioen utover på 1900 tallet var til stor hjelp for å skaffe et større publikum til Gospelmusikken. Nå i nyere tid er Gospelmusikken en velkjent musikkform mange forbinder med kirken. Men det finne flere forskjellige stiler gospel.

Forskjellige stiler gospel

Country gospel, Hard Gospel, Black Gospel og Jubilee er varianter av Gospelen. Mange forbinder gospel inn i kirken og med fargede artister. Og det stemmer nok godt i historien, men nå i nyere tid er det mange som synger og spiller gospel. Country gospelen kommer ute fra bondelandet i Amerika og forbindes med country og bluegrass musikken. For at ikke dette skal blandes for mye sammen så blir spel delen noen ganger kalt for country gospel.

Der kan du selv høre hva som regnes som country gospel. Alle store artister som synger eller spiller country har alltid en eller flere slike gospelsanger i sitt repertoar. Elvis Presley var en av de artistene som blandet sammen flere av disse gospel stilene. I flere av sine album benytter han både country og Black gospel. Etter Black gospel tiden på 30 tallet og mot nyere tider, så har det dukket opp enda flere arter av musikken. Kanskje litt parallelt med Black Gospel kom også en del Gospel som fikk navnet Jubilee. Det var mer kor-stil og mannlige grupper i den delen.Og nå i nyere tid har Hard Gospel kommet frem. Gullalderen for Gospelen kom på 40 og 50 tallet og videre mot i dag. Men det blir mye å skrive om alt dette nå, så jeg stopper her og kommer kanskje tilbake med mer Gospel senere.