Gutta fra Toten

Vazelina Bilopphøggers er et band som de fleste i Norge har et forhold til, kanskje en sterk påstand men jeg er rimelig sikker på at den stemmer. De satte ikke bare seg selv på kartet når de startet på 1980-tallet, men også sin dialekt og sitt distrikt – nemlig Toten som de elsket å profilere både i sangtekster og uttalelser til media. Jeg selv er oppvokst med Vazelina som de ofte blir omtalt som i dagligtale, og jeg har mange gode minner både fra konserter og fester – hvor deres musikk alltid var en vinner. Musikken deres elskes av alle aldersgrupper, og mange kjenner seg nok igjen de folkelige tekstene som låtene deres inneholder.

Startet opp i 1979

Det var faktisk det siste året av 1970-tallet at Vazelina så dagens lys, dette skjedde på Gjøvik som er Totens «hovedstad» De sorterer inn under sjangeren/kategorien «Rockabilly» og er helt klart det man kan kalle et underholdningsband av ypperste klasse.

Dette er navnet på avskjedskonserten til Vazelina, og den vil bli avholdt i Oslo Spektrum våren 2020. Drøyt 40 år med god underholdning, er med andre ord over neste år. Når bandet ble stiftet var det følgende bandmedlemmer i Vazelina; Arnulf Paulsen på trommer, Eldar Vågan på gitar, Asgeir Hoel på bass og Bjørn Berg vokalist. I tillegg bestod gruppen også av «Mannskoret Vrakpant» med Hallvard Høynes, Bjørn Bogetvedt og Jan Einar Johnsen.

Etter at bandet hadde vist seg frem i finalen under rocke-NM i 1980, var det duket for platekontrakt med Norske Polygram. Den første plateutgivelsen var «Gi meg fri i kveld» og senere kom også «Bilopphøgger boogie». Begge disse låtene ble raskt store hit, og begge havnet på toppen av Norsktopplisten ganske så raskt.

Med sin første LP ble også bandsammensetningen endret

Da de startet med innspilling av sin første LP, så sluttet Halvard Høynes og Asgeir Hoel. Den nye bassisten ble etter dette Sven Ivar Torbjørn Nicolaysen, og navnet på den første LP`en ble «24 timers service». På lik linje med de to første plateutgivelsene, ble også denne utgivelsen en stor suksess. Den solgte faktisk i et antall av snaut 100.000 eks, og gav bandet en diamant-utmerkelse for det gode salgstallet.

Med sin første LP ble også bandsammensetningen endret

Andre medlemmer som også sluttet rundt denne tiden, var Torbjørn Nicolaysen, Bjørn Berg og Bjørn Bogetvedt. Inn etter denne endringen kom Viggo Sandvik, som etter hvert ble meget profilert for bandet. Det var detter disse endringene, at bandet fikk sitt nåværende navn «Vazelina Bilopphøggers».

Storhetstiden 1982-2000

Vazelina har rett og slett gjort for mye, til at jeg kan ta med alle begivenheter og utmerkelser/priser og ikke minst plateutgivelser i denne artikkel. Men det er helt klart at 1980- og 1990-tallet var deres storhetstid, med kjente låter som «Blå lys» «På tur» og «Fem fyrer med ved». De gjorde spillejobber og turneer i både inn og utland, og fanklubben deres økte for hver dag som gikk. De var virkelig i ferd med å bli et kjent navn for en hel musikkverden, og jobbet blant annet en del i USA på 1980-tallet. Vi skal nok prøve å skrive mer om Vazelina, og det er kanskje mer aktuelt enn noensinne – med tanke på at de altså snart skal gjøre sin siste konsert.