Mestselgende artister i Verden

Alle musikanters eller artister som gir ut noen form for lyd har en drøm om at dette var deres livs verk som traff publikum fra hele verden. Det er en drøm å se sin egen låt klatre oppover listene. Først i hjemlandet, så på de nærmeste store landene internasjonalt og til sist på verdensbasis. Det må være en følelse uten noen or for sammenlikning den første gangen man får oppleve noe slikt. Men det er dessverre kun et fåtall her i verden som får oppleve det. Mange får sin låt liggende i den «store haugen» i et arkiv her eller der og blir glemt. Men de som virkelig slår gjennom selger kopier i milliontall og navnet deres vil stå skrevet i historiebøkene for alltid.

Størst i historien

Låten er 75 år i år (dette blir skrevet i julen 2017) og har holdt seg på toppen av rekord listene i så å si alle år. Guinness rekord bok har den på topp i sin førsteutgave allerede i 1955. Jeg snakker om «White Christmas» sunget av Bing Crosby. Den låten har solgt over 50 millioner eksemplarer siden utgivelsen, og den kan den dag i dag fortsatt høres rundt juletider. Det skjer så godt som hvert eneste år.

Sangen er skrevet av Irvin Berlin og handler om en gammeldags jul. Det diskuteres stadig hvordan og hvor låten ble skrevet. Men sangen har vi så jeg synes det er litt mindre interessant hvordan den ble til.

Nest størst

Nest størst

Med en amerikaner på toppen av listene så er det bra Europa er representert på neste plassen. Den som ligger her i dag inntok andreplassen etter en tragisk hendelse sent på 90 tallet.  Det er låten “Candle in the Wind 1997 / Something About the Way You Look Tonight” med Elton John som har solgt seg opp og har passert 33 millioner eksemplarer siden utgivelsen. Originalen er fra 1973 og gjorde det godt allerede den gang. Men etter en reproduksjon og utgivelse i forbindelse med Prinsesse Diana fra Wales sin tragiske ulykke har låten solgt seg oppover på listene her til sølvplassen. Elton John har i dag satt opp at all fortjeneste fra dette salget skal gå til et minnefond for Prinsesse Diana.

Elton John har flere store slagere enn bare denne låten. Med denne låten gikk han til topps på listene i Storbritannia for fjerde gang, og singelen ble den mest solgte i historien i England. For øvrig har han ni førsteplasser i USA. Det er veldig mye tekstene hans på denne 1997 utgaven som gjorde at den solgte så godt ryktes det. De tekstene omtalte hendelse og forholdene rundt Diana tragiske død. Originalen var opprinnelig en hyllest til Marilyn Monroe.

Mange store

Slike lister med artister som gjør det godt både i den ene og den andre retningen finnes det utrolig mange av. Og mange av disse listene er artig stoff å lese dersom man har noe interesse av litt bakgrunn til musikken og artistene.

Jeg kunne fortsatt langt og lenge rundt dette temaet, men jeg gir meg i hvert fall for denne gangen her og nå.