Musikk – følelser & minner

Hvem kjenner seg ikke igjen i dette, da du hører hitlåten fra sommeren du fylte 18 år. Man skrur tiden tilbake, og ofte kan det dukke opp ganske så detaljerte minner. Ikke bare det at man husker låten, og den spesielle sommeren eller det spesielle året. Jeg kan noen ganger huske konkret, hva som skjedde ja nesten så jeg husker datoen også. Det er som oftest positive minner, men det kan så klart også være noe trist og leit. Ikke rent sjeldent, er musikk koblet opp mot noe romantisk. Kanskje man var på den første bilturen med kjæresten, eller at akkurat den låten danset dere til på den første festen. Hjernen vår er komplisert, og det skjer mer i den enn det vi er klar over selv.

Påvirker følelsene våre

En av årsakene til at musikk påvirker følelsene våre, er at den trykker på mange knapper i oss. Men det er også flere årsaker til reaksjonene, vi kan få følelsesmessig av musikk. På samme måte kan musikken også å få oss til å hente frem minner.

Det som faktisk skjer, er at musikken bidrar til at en rekke prosesser starter i hjernen vår. Lyden fra musikken er så klart noe som hjernen vår, fanger opp og bearbeider. Våre assosiasjoner, er både de kroppslige og de emosjonelle som gir utslag i følelser når vi hører på musikken.

Litt enkelt forklart så bruker vi andre deler av hjernen, når vi lytter til musikk. Den delen vi bruker i det daglige, for å fungere og utføre ting er det vi gjerne kaller for bevissthet. Altså helt konkrete ting og handlinger, mens musikken påvirker en dypere struktur som det heter på fagspråket.

Terapi

På bakgrunn av at musikken påvirker andre deler av hjernen, har den også den effekten at den henter frem gamle erfaringer og minner. Dette er terapi for oss, fordi det finnes mer i hodet og livet vårt, enn det vi til daglig er bevisste på.

Musikkpsykologien

Det arbeides ut fra en teori, om at musikken utløser en emosjonell smitte. Dette merker vi jo lett, når det spilles forskjellige type musikk. Trist og dyster musikk, gjør deg ikke akkurat lett til sinns og i godt humør.

Skrur tilbake tiden

Jeg kommer til å tenke på melodien «If i Can Turn Back Time» med Cher, dette var en hit i 1989. Dette var midt i min mest travle ungdomstid, jeg har derfor mange minner knyttet til denne melodien.

Men poenget mitt med å nevne Cher og «If I Can Turn Back Time» Var en ganske annen, for musikk kan nemlig skru tiden tilbake.

Noen ganger kan det være skummelt, hvor mye som dukker opp igjen. Det er naturlig nok ytterpunkter, vi husker best. Enten noe veldig hyggelig, vondt, trist, lykkelig, spennende, romantisk og så videre. Dette kalles for episodiske minner.

Tiden setter ingen begrensninger

Om det er minner som er 10 år tilbake i tid, eller om det skjedde forrige måned-spiller ingen rolle. Når slike episodiske minner dukker opp, er det uansett som det skjedde i går.