Musikk som medisin

Jeg må innrømme at det å lytte til god musikk, er noe som får meg til å slappe av. Om jeg føler meg stresset og sliten, er det ikke noe som er bedre enn rolig og avslappende musikk. Dagsformen min, bestemmer mye hva jeg liker å høre på. Dette er en ubevisst handling, men som jeg etter hvert har blitt mer og mer bevisst på. Typisk er det når jeg søker opp musikk på radioen i bilen, hvilken musikk jeg velger å høre varierer veldig fra dag til dag. Alt etter humøret og sinnsstemningen jeg befinner meg i, egentlig ganske merkelig i grunn. Men medisin mot smerter har jeg ikke prøvd, men det sies at det har en dempende effekt om man har vondt har smerter.

Smertestillende medisin

Det er ikke noen hemmelighet at medikamentbruk, er skadelig for helsen vår. Dette gjelder kanskje spesielt enkelte typer smertestillende, og smertelindrende medisiner.

Det at musikk til tider kan virke mot smerte, er noe jeg aldri har vært klar over. Forskning viser dette, og la oss se litt nærmere på hva de sier.

Gikt og kreftpasienter

Forskning som ble publisert for en del år tilbake, viser at personer med store smerter opplever musikk som lindrende. Årsaken er ganske enkel, musikken distraherer hjernen slik at smertene oppleves mindre.

Det viser seg faktisk at musikken har den samme smertelindrende effekten som preparatet Ibuprofen, og fordelen med musikk er at den ikke er beheftet med noen former for bivirkninger. Men den kan så klart være avhengighetsskapende, men det er vel bare bra vil jeg tro.

Smerteskala

Forskere brukte en skala, som de kaller for en Visuell analog skala. Denne blir ofte bare forkortet til VAS, dette er et verktøy for å måle smerteintensitet.

Den er enkel i bruk, og det er den personen som opplever smerte som skal vurdere og angi sin egen smerte på en skala fra 1 til 100. Ved å bruke denne metoden over tid, vil man kartlegge om smerten avtar eller øker.

Musikk og hoderegning

Undersøkelsen jeg viser til, ble gjort i Danmark. Der er det planer om å legge inn musikk som en del av behandlingen av pasientene. De har så gode resultater, så de kan ikke annet enn å jobbe videre med ideen om at musikk kan erstatte noe av medisinbruken.

Når de testet musikk på personer, ble de utsatt for forskjellige typer smerter. Dett var friske personer som ble tilført mildere type smerter, det viste seg at også hoderegning kan ta vekk noe smerte.

Det handler kort og godt om å distrahere hjernen vår, slik at fokuset blir tatt vekk fra smerten. Mozart ble brukt i testen, og denne type musikk slo veldig positivt ut.

Forskjellig type musikk

Forskerne brukte som nevnt Mozart i testen, men det er ikke viktig hvordan type musikk som brukes. Dette kan være individuelt, og det viktigste er at det er musikk som man liker og føler behagelig å lytte til. Det kan for enkelte sikkert være den hardeste rock, og ikke bare Mozart nødvendigvis.