Musikk som reduserer stress

Musikk er en viktig del av livet, og kan påvirke oss i mange retninger. Fine tekster om kjærlighet og sorg kan gi oss en følelse av melankoli, mens sterke strofer om det som er urettferdig gir oss en opprørsk stemme. Vi kan lett føle oss igjen i tekster, men musikk er så mye mer enn det. Musikk spiller også på følelsene våre med rytme og klang. Av og til kan musikk nesten gi en slags lykkerus, der man begynner å ånde med hele kroppen.

Dermed er det mange som hiver seg på bølgen av alternativ bøtemidler, og bruker den som musikkterapi i flere sammenhenger. Mange kan slite med mange ulike problemer, men med musikk skal man kunne flyte av gårde til en annen planet og bare føle at man svever. Det er nok mange som lever for usunne liv generelt, men de innser aldri at musikk kan få dem til å redusere stressnivået. La oss se på musikk som kan redusere stress.

Klassisk musikk

Mange tyr til klassisk musikk fra kjente komponister som Bach og Beethoven. Det kan være pompøse ouverture som vitner om nasjonalisme eller kampen om territorier. Det høres kanskje rart ut men ofte er det slik. Bare hør på Jean Sibelius Impromptu Op. 5. Legg merke til at den klassiske musikken utføres på piano, og kun det. Et stort orkester vil noe ikke få noen til å slappe av. Klassisk musikk har en tendens til å bli for langtekkelig også, så om man ikke har det som bakgrunnsmusikk, kan det bli mer stressende enn avslappende.

Klassisk musikk

Barnemusikk

En grunn til at barnemusikk kan være beroligende er at de gir oss assossiasjoner til barndommen. Men ikke hvilken som helst barnemusikk er ok for å slappe helt av og stresse mindre. Å høre Sjefen over alle Sjefer med Asgeir vil være mer irriterende enn søvndyssende. Men barnesanger som får minnene til å strømme på eller musikk med barnelatter kan hjelpe. Sett deg ned å hør på Turistens Klagan og drøm deg bort fra alt kjas og mas.

Mindfullness musikk

Men et nytt fenomen har kommet de siste årene, og det handler rett og slett om musikk som skal få deg til å sovne. Altfor mange mennesker i dag har det ikke godt med seg selv, men setter opp en fasade for å ikke miste ansikt. Når de legger seg om kvelden er de både redde og deprimerte. Mindfullness musikk er mediterende musikk som reduserer stress.

Dette er vakre toner fra elektroniske Keyboard som høres ut som orgler i en diger dom. Takten er svært lav og man får med en gang følelsen av å flyte med i en sjø av tykkflytende væske. Ingenting er til stedet, bare du og musikken. Dette er en trend som mange har hevet seg på de siste årene.

Et godt alternativ til slik stressreduserende musikk er «chill out lounge» musikk. Dette var en egen sjanger for mange år tilbake selv om det gav assossiasjoner til bruk av forbudte stoff. Det beste alternativet til musikk som reduserer stress, er å leve et sunt og godt liv med dem man er glad i.