Sang for barn og ungdom opp til korsang

Musikk er mer enn bare instrumenter og spilling. Det utøves mye musikk rundt i verden uten noen instrumenter. Kanskje kun noen få til å holde litt rytme og klang. Jeg tenker da på alle som synger. Allsang, korsang, solo sang og den beste av alle kanskje sangen i dusjen.

Allerede når man er baby så synges det jo for at man skal sove, det synges for at man skal stoppe å gråte og det synges i alle eller i hvert fall mange sammenhenger. Slik fortsetter det oppover også. Når man har kommet forbi først baby stadiet så skal det synkes for å lære å bake kake. Var det ikke en sang engang som het at man skulle klappe og bake kake da?

Barnesanger

Man blir jo oppfostret med sang fra man blir født. Som jeg nevnte over her og det gir seg slett ikke der. Det skal synges både her og der i barneårene. Det synges jo til og med når man skal sove! Som om man ikke har hørt nok av den «hylingen» i løpet av dagen så skal det være det aller siste man tar med seg inn i drømmeland også (dette var en spøk)

Og når man kommer på skolen så skal det synges morgensang (om man driver med slikt enda) og det er sangtimer og det er allsang i flere andre sammenhenger.

Så det er mange typer barnesanger og typer barnemusikk. «Happy birthday to you» er jo en kjent sang for de fleste barn. Andre sang typer som vuggesanger, festsanger, sanger til allsang på skolen, festsanger, populærmusikk, sang og lek, kjenningsmelodier og rett og slett egne sanger enten som man bare finner på eller som man «forelsker seg i» selv om de av andre.

Organisert sang

Korforeningene er jo også tidlig ute og ønsker nye aspiranter på samme måte som korpsene. Så tidlig i skolealderen kommer det ofte tilbud om å komme å være med å synge og ha noen fine sosiale kvelder. Noen steder er det barnekor, noen steder er det ungdomskor og andre steder er det kor for alle aldre. For alle aldre så får man vel kanskje ikke tilbud i de nederste trinnene på barneskolene, men først i litt mer «voksen» alder.

Barne og ungdomskor

I min ungdom, selv om det begynner å bli ganske mange år siden, så var det å synge i barn og eller ungdomskor ganske populært. Og det var ganske bra samarbeid mellom de forskjellige foreningene i distriktet innen sang og musikk. Konserter med kor og korps var det stadig annonser om at ville bli holdt i kommunens konsert lokale og på forskjellige slike steder. Gode til å samarbeide i hvert fall.

Jeg selv var aldri medlem av noe kor, men skal innrømme at det var ganske kult i tenårene å gå på korøvelse og se på alle de pene jentene som var medlemmer der. Og som om ikke det var nok – sangen til Øistein Sunde er noe av det bedre jeg har hørt i så henseende. Jeg tenker på låten Frøken Bibelstripp. Koret vi ville besøke hver uke var nemlig et slikt kristens kirkekor og hadde øvelser i kirken.