Sett sammen ditt eget band!

Bandkulturen er absolutt ikke død i Norge. Det finnes mange gode band rundt omkring i Norge som spiller på lokale puber og små festivaler. Få slår igjennom, men det er heller ikke målet. Det store flertallet ønsker å lage musikk sammen og dele sin musikk med andre. Det er selvsagt også noen som ønsker å bli verdensberømte og få platekontrakter. De jobber gjerne på en helt annen måte, og mange av dem når målet om å få gitt ut musikken sin. Enten de betaler for produksjonen eller de får et plateselskap til å sponse dem.

Uansett, å lage god musikk sammen med dine beste venner er noe som i aller høyeste grad er populært. I forhold til alderen på de involverte, er svært mange godt voksne. De kan spille på puber og andre steder hvor det selges alkohol.Et godt øvingslokale

Skal du spille i et band, trenger du et sted å spille. Dette kan være vanskelig noen steder, spesielt i storbyer. Et lite band som øver sammen for moro skyld har ikke råd til å betale mange tusen i leie. Samtidig er det helt klart at de ikke kan øve hjemme i stuen, i alle fall ikke i lengden. Et band lager mye lyd og det er ikke alle naboer som setter pris på det.

Heldigvis finnes det også mange lokaler som kan brukes til bandøving. Idrettshallen til skoler eller samfunnshus i borettslag er også alternativer. I tillegg har man selvsagt det klassiske øve rommet: garasjen. Mange gode band har begynt i en garasje, og mange band har tilbrakt svært mange hyggelige timer i en garasje.

Så det er flere gode øvingslokaler rundt om i Norge, kanskje spesielt i utkantstrøkene.

Utnytt alle dingsene

Finne de rette musikerne eller de rette vennene

Å spille i et garasjeband eller et hobbyband skal være morsomt og sosialt. Samtidig skal man jo uttrykke seg kreativt og musikalsk. Så det gjelder å ikke bare finne gode venner, men finne venner som har en viss sans for musikk. Er du heldig, har du venner som oppfyller begge kriterier.

Det er ikke uvanlig at et garasjeband også blir en mulighet til å knytte gode vennskap. Du trenger kanskje en ekstra trommeslager. Ingen i din nære omgangskrets spiller trommer, så du legger ut en liten annonse og søker etter en trommeslager. Den nye trommeslageren kan bli en ny kamerat.

Utnytt alle dingsene

Det finnes svært mange dingser på markedet i dag. Den fantastiske grafikk og lydkvaliteten som gjør spill på nettsteder som lego.com og pokerstarscasino.com så morsomt, gjør også det enkelt å spille inn musikk. Det finnes mange forskjellig app’er og annet som kan forbedre lydkvaliteten og gjøre det enkelt å legge det ut på Youtube. For selv om du bare vil ha bandet som en hobby, er det jo greit å få litt oppmerksomhet rundt musikken. Kanskje får dere noen spillejobber?

Spill kjente låter

Det er ikke nødvendig å skrive egne låter. Du kan ta utgangspunktet i kjente låter. Musikken og innimellom også notene, finner du på nettet. I noen tilfeller kan du kjøpe det, i andre tilfeller kan det lastes ned gratis. Så er det bare å sett i gang og lære seg sangen. Det er mange forskjellige å velge mellom.

Spill kjente låter

Bandet kan øve inn akkurat den sangen de vil. Det er kun hvis du og bandet begynner å ta penger for å spille at dere må begynne å tenke på copyright. Skal dere begynne å opptre for penger, må det betales inn penger til de som eier sangen. YouTube har en egen funksjon for dette, mens hvis dere opptrer live så kan det lønne seg å sjekke med Tono. De er ansvarlig for å sørge for at musikerne, låtskriverne og andre får si andel av profitten når sangene brukes. Det er stort sett svært enkelt å sørge for at du holde deg på rett side av loven.

Ha det moro!

Det aller viktigste med et garasjeband er selvsagt å sørge for at man har det moro. Ikke sett listen for høyt og fokuser på å blande fest og musikk. De aller fleste steder, vil du finne en eller flere utesteder som sier ja takk til at dere opptrer gratis. Eller kanskje dere kan få noen drikkevarer i betaling. Mulighetene er mange.

Liker dere å spille musikk som folk kan danse til, kan dere få sjansen på danseskoler eller på festivaler.  Mulighetene er mange og dere trenger absolutt ikke å være profesjonelle.  Det er lurt å bruke sosiale media kanaler som YouTube, Instagram og Facebook for å promotere bandet. Legg ut små videosnutter av bandet og la folk få høre sangene. Samtidig er det viktig å være litt realistiske. De som sitter å hører på ønsker å høre god musikk. Så vokalisten bør kunne synge rent og dere må kunne sangen utenat. Klarer dere begge deler, har dere mange muligheter.