Velkommen tilbake for Vinylen

Som alt annet her i verden så skaper utviklingen både sorg og glede. Noen tjener på utvikling, mens andre taper. Da snakker jeg både om økonomi og om gleden ved det som har vært – og kanskje for noen da gleden for det som kommer siden de tjener på nettopp det!

Utviklingen

Utviklingen

Det var en gang i tiden at dersom du ønskte å høre musikk så måtte du gå ut og oppsøke noen som spilte det du ville høre. Så kom opptaksmulighetene og vi så Vinylen komme til verden. Videre utviklet det seg til å bli kassetter i tillegg til vinylplater. Disse to klarte godt å samarbeide og ødela ikke markedet for hverandre. Så gikk det videre og den digitale verden begynte å åpne seg – CD’en kom. Da begynte noen av vinyl elskerne å «hoste» – det var for mye digital lyd. Men CD’en kom for å bli (en stund) frem til internett overtok det aller meste. I dag streamer og laster vi ned det meste av vår musikk fra internett.

Men i den senere tiden kan musikk industrien fortelle at det har kommet en økende forespørsel etter platespillere og plater igjen. Musikk elskerne går tilbake til utgangspunktet igjen for å oppleve sine lykkeligste øyeblikk med vinylplater fra «gamle dager».

Hvorfor?

Mange stiller seg spørsmål om hvorfor vinylen og platespilleren plutselig gjør et come back? Hva er det som har brakt den opp og

Hvorfor?

frem i lyset igjen? Er det bare et blaff av nostalgi som «blåser forbi», eller er det et resultat av noe som har skjedd på internett i sosiale medier? Eller er det bare rett og slett det at de store musikk elskerne mener at det å lytte til en vinyl plate gir en total forskjellig opplevelse enn all den elektronikken og det digitale som er blandet inn i dag.

Det er nok nostalgien som er en stor del av årsaken til dette come back’et. Mange savner nok den følelse de hadde når de hørte musikk i sin ungdom og savner original versjonene av de låtene de har hatt som favoritter opp gjennom livet. Så er du blant de som har tatt vare på både platespilleren og vinyl platene dine, ja da kanskje du har en liten formue liggende på loft eller i kjelleren. Det er mennesker i dag som kjøper opp både plater og platespillere. Kanskje til og med de som kjøper ikke engang selv har opplevd å spille av en vinylplate på en platespiller hvor stiften er så skjør at det er vanskelig å få i gang platen!

Oppkjøperne

De som kjøper opp slikt gammelt utstyr i dag er enten samlere eller investorer som skal selge videre igjen for å tjene penger – kanskje først om noen år. Jeg vet ikke, men det er i hvert fall første tanken som slår meg.

Jeg har selv dessverre ingenting stående av slike ting lenger, men har du det så anbefaler jeg at du sjekker ut hva du har. Nå er det vinylen og platespillere som er på vei tilbake. Hvem vet – kanskje kommer det samme til å skje med kassetter og kassett spillere i løpet av noen år?

Oppkjøperne